Vaterpolisti Srbije (©VPSCG/Krsto Vulović)
Vaterpolisti Srbije (©VPSCG/Krsto Vulović)

Stevanović locirao najveći problem Srbije: Igrači u klubovima nemaju uloge koje od njih očekujem da iznesu u reprezentaciji

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.03.23. | 10:19

“Odlaskom na finalni turnir Svetskog kupa ispunili smo cilj, od drugog poluvremena sa Grčkom delovali smo u pravcu kojem težimo“, kaže selektor Srbije

Sredinom oktobra Uroš Stevanović je na selektorskoj funkciji zamenio Dejana Savića i od tada je dva puta okupio reprezentativce: poveo ih je na pripreme u Ameriku, a protekle sedmice je odradio prve takmičarske utakmice. I izborio plasman na finalni turnir Svetskog kupa.

Pomalo i srećno, jer se Srbija kvalifikovala dalje zahvaljujući minimalnom porazu Grčke od Crne Gore. Izgubili su Delfini na turniru u Podgorici od Gruzije posle peteraca u poslednjem kolu, doveli u pitanje odlazak u Los Anđeles, ali su im se kockice poklopile, pa ih na leto očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, finalni turnir Svetskog kupa i Svetsko prvenstvo u Fukuoki. Sve u razmaku od mesec dana.

Izabrane vesti

Iako je Srbija turnir završila porazom – bila joj je to peta utakmica u sedam dana – na bazenu „Morača“ je pružila i ohrabrujuće partije. Dobila je Crnu Goru i iznenadila svetskog prvaka – Španiju. Mogao je Uroš Stevanović da stekne bolji uvid u domete, ali i limite mladog tima, i Podgoricu nije napustio nezadovoljan.

S obzirom da je kvalifikacioni turnir Svetskog kupa usred klupske sezone i da smo imali samo osam treninga na pripremama, zadovoljan sam kako smo izgledali od drugog poluvremena duela sa Grčkom. Ispunili smo trenutni cilj odlaskom na finalni turnir Svetskog kupa, ali nam je to još više skratilo broj dana priprema preko leta s obzirom na to da nas i čekaju kvalifikacije za učešće na Evropskom prvenstvu i to neposredno pred put u Ameriku”, rekao je Uroš Stevanović na početku razgovora za Vatepolo savez Srbije.

Za sedam dana na turniru u Podgorici srpska reprezentacija odigrala je pet utakmica i upisala tri pobede i dva poraza, a novi selektor zadovoljan je onim što je video počev od drugog poluvrmena sa Grčkom. No, video je i jedan veliki problem – igračima od kojih očekuje da nose državni tim u klubovima nisu namenjene glavne uloge. Većini njih.

Rekao sam da smo od drugog poluvremena sa Grčkom delovali u pravcu kojem težimo. Daleko je to on našeg maksimuma, ali obrisi neke koncepcije mogu da se naslute. Treba nam pre svega vremena za trening kako bi uspostavili sistem i koncepciju igre koju želim. Nažalost, samo dvojica-trojica igrača imaju u svojim klubovima uloge koje od njih očekujem u reprezentaciji. To jeste otežavajuća okolnost i zbog toga stalno naglašavam da nam je potrebno vreme da bi sve izgledalo kako želimo”.

(©VPSCG/Krsto Vulović)(©VPSCG/Krsto Vulović)

Poraz od Gruzije preterano ga ne brine, došao je posle ogromnog fizičkog i psihičkog pražnjenja, ali bi igrači sa manjom minutažom do tada, koji su dobili šansu protiv ekipe Dejana Stanojevića, trebalo da budu.

Utakmica sa Gruzijom je bila peta u sedam dana i mislim da to nije normalno. Bili smo potpuno ispraženjeni, psihički i fizički posle tri derbia sa Grčkom, Crnom Gorom i Španijom. To ne opravdava rezultat protiv Gruzije, pogotovo igrače koji su imali manju minutažu u prethodnom delu turnira. Od predviđenih 18 igrača u Podgorici ih je bilo 17 i svi su dobili šansu”.

Što se tiče pristupa i atmosfere, Uroš Stevanović ima samo reči hvale...

Ono što je jedino bilo važno i moguće na ovom turniru bilo je na najvišem nivou. Motiv, želja, volja, energija i atmosfera koju su momci stvorili mora da nas krasi i u budućnosti”.

Pobeda nad Španijom uliva nadu u bolju budućnost, jer proteklog leta Srbija nije dobila nijednu reprezentaciju što pretenduje na evropski ili svetski tron. Bio je to najbolji i najzreliji meč Delfina u poslednjih godinu dana. Pucali su od samopouzdanja, čak i prilikom izvođenja peteraca, što nije bio slučaj u bližoj prošlosti.

Nisam video da igrači imaju manjak samopouzdanja, video sam ogromnu rešenost, motiv, želju, volju i energiju da pokažu da rezultati od prošlog leta nisu realnost za ovu reprezentaciju. Na svakom treningu i utakmicu daju maksimum i to je jedini ispravan put za dalje”.

(©VPSCG/Krsto Vulović)(©VPSCG/Krsto Vulović)

Okosnica pod novim selektorom je počela da se kristališe, dobar deo igrača koji je putovao na pripreme u Ameriku našao se i na spisku za Podgoricu. I, za sada, niko nije otpisan. Pa, ni oni kojima nisu stizali pozivi za okupljana otkako je Uroš Stevanović stupio na dužnost.

Većina igrača su prošla kroz prethodna dva okupljanja, sa njima spisak nije zaključen. Igre svih kandidata se prate u klubovima i na njima je da se izbore za poziv”.

Srpska reprezentacija će se ponovo okupiti početkom juna, odmah po završetku Lige šampiona. Započeće pripreme za Svetsko prvenstvo u Fukuoki, a pre odlaska u Japan očekuju je kvalifikacije za kontinentalni šampionat i finalni turnir Svetskog kupa.

Počećemo pripreme za Svetsko prvenstvo početkom juna, u sklopu njih nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo od 23. do 25. juna i Svetski kup od 30. juna do 2. jula. Obe akcije ćemo iskoristiti za pripreme za učešće na Svetskom prvenstvu u Fukuoki”, zaključio je selektor Uroš Stevanović.



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara